Geschiedenis

Hier volgt de korte maar memorabele geschiedenis van Antwerp Dynamics.

De club Antwerp Dynamics is ontstaan tijdens een wedstrijd van de Antwerp Giants in de Lotto Arena. Na het nuttigen van de nodige alcoholische dranken werd er tussen Rene Van Broeckhoven en enkele spelers van onze huidige ploeg voor het eerst gesproken over het oprichten van een eigen basketbalploeg die actief zou zijn in het Antwerpse provinciale basket. Deze eerste, verkennende gesprekken vonden plaats in februari 2008. De bal ging al snel aan het rollen en voor iedereen het wist, stond er een volwaardige ploeg aan de start van het competitiejaar 2008-2009, onder de naamANTWERP DYNAMICS.

De ploeg werd opgericht met het woordVRIENDSCHAPcentraal. De spelerskern werd gevormd uit spelers/vrienden die reeds in de jeugdreeksen en bij vriendenclubs samen op het veld hadden gestaan en ook naast het veld een sterke band hadden.

Het oprichten van een nieuw stamnummer betekent starten in vierde provinciale. Tijdens het eerste seizoen waren de verwachtingen voor de competitie dan ook hooggespannen. Allemaal spelers die reeds in hogere reeksen actief waren geweest, moesten terug starten in de laagste reeks van het Antwerpse basketbal. Na een spannende tweestrijd met Herentals kon Dynamics zijn uitgesproken favorietenrol waarmaken en zich in een volgepakt eigen huis kronen tot kampioen. Ook de bekercampagne was geslaagd na verschillende overwinningen tegen ploegen uit eerste en tweede provinciale.

Ondertussen kwam er uit verschillende hoeken de vraag om een tweede ploeg op te richten, aangezien de sfeer en ambiance die er bij de club heerste zelden gezien was.Zo stond Dynamics in het jaar 2009-2010 met twee ploegen aan de start van de competitie.

De eerste ploeg werd opnieuw tot n van de favorieten van de reeks gebombardeerd. Dynamics wist het niveau ten opzichte van het vorig seizoen op te krikken en speelde het hele jaar mee bovenaan. Aan de top moesten nipt de duimen worden gelegd tegen Aartselaar in een beslissende titelmatch, maar met een tweede plaats was de promotie alweer een feit.

Zo belandde Dynamics aan de start van het seizoen 2010-2011 met de eerste ploeg in tweede provinciale. De ambitie bleef dezelfde als de twee vorige seizoenen: meedraaien aan de top en mooi basket laten zien. Na de reguliere competitie moest Dynamics slechts twee ploegen laten voorgaan in de rangschikking. Deze klassering gaf recht op een plaats in de play-offs. Helaas kwam het daar niet verder dan een tweede verlieswedstrijd op rij tegen Herentals, maar uiteraard heerste er algemene tevredenheid.

De tweede ploeg heeft tijdens het seizoen 2010-2011 voor een leuke overshoot gezorgd. De ambitie was een top 5 plaats, maar een uitermate constant seizoen leverde uiteindelijk een derde plaats op en even later een dikverdiende promotie naar derde provinciale. In een legendarische en enorm sfeervolle testwedstrijd tegen Bonheiden, waar nog lang over zal worden naverteld, trok Dynamics uiteindelijk aan het langste eind.

Seizoen 2011 2012 kan worden omschreven als een stabiel seizoen met enkele uitschieters waarin beide ploegen de nodige ervaring hebben opgedaan in zowel tweede als derde provinciale. Onze eerste ploeg had te kampen met een extreem zware reeks en eindigde op een gedeelde zesde plaats nadat er nooit veel meer heeft ingezeten. Onze tweede ploeg wist zich na een zwakke start te redden om het seizoen af te sluiten op een ietwat teleurstellende elfde plaats. Dit kon dus enkel verbeteren de volgende jaren.

Seizoen 2012 2013, het vijfde bestaansjaar in denog kortemaar boeiende geschiedenis van Antwerp Dynamicskan op zijn minst succesvol genoemd worden. Voor aanvang werden enkele nodige versterkingen voor zowel de eerste als de tweede ploeg wederom in de vriendenkring gezocht en gevonden. De tweede ploeg bleek al snel n van de betere ploegen uit de reeks met een ijzersterke thuisreputatie en draaide verschillende maanden mee in de top-3 om te eindigen op een mooie vijfde plaats. De eerste ploeg kende een moeilijke start, maar trok na Nieuwjaar alle registers open. Een indrukwekkende winning streak van 19 wedstrijden, waaronder een ware demonstratie tegen kampioen Nijlen en vele andere mooie zeges, resulteerde in een tweede plaats bij de eindafrekening en een promotie naar eerste provinciale. Deze ultieme promotie werd behaald met 7 van de 10 spelers die ook de opgang uit derde en vierde hadden meegemaakt. Als grote kers op de taart werd ook nog de Beker van Antwerpen aan de prijzenkast van Dynamics toegevoegd na een klinkende zege in de finale tegen Vabco Mol. De gezangen van de trouwe Dynamics fans tijdens de wedstrijd en de feestelijke taferelen na het laatste fluitsignaal hebben ongetwijfeld een plaats veroverd in de moderne geschiedenis van de Antwerpse basketbalwereld.

Het eerste jaar in eerste provinciale was geen onverdeeld succes. Het seizoen 2013-2014 werd geteisterd door veel pech en tegenvallende resultaten. De club en haar entourage kreeg voor het eerst te maken met een periode van veel verlieswedstrijden. Op de voorlaatste speeldag wist de eerste ploeg dan toch de redding uit de brand te slepen om zodoende een verlengd verblijf in eerste provinciale te verzekeren. De tweede ploeg speelde een overtuigende heenronde, maar kon die trend niet bevestigen na de jaarwisseling om te eindigen op een anonieme plaats in de brede middenmoot.

De kern van de eerste ploeg doorging grondige wijzigingen tijdens de zomer van 2014. Na een seizoen van aanklampen en achtervolgen werd het doel gesteld om de aansluiting te maken bij de bovenste helft van het klassement. Na enkele weken zoeken, bleek de formule te werken met mooie overwinningen tegen 4 van de 5 hoogst geklasseerde ploegen. Na Nieuwjaar kwam de ploeg opnieuw in een neerwaartse spiraal terecht. De drang om te vechten voor het behoud werd veel te laat teruggevonden met als logisch gevolg een voorlaatste plaats in een zeer evenwichtige reeks en een degradatie naar tweede provinciale. Voor de tweede ploeg was het seizoen 2014-2015 wel een voltreffer. Een brede kern met veel enthousiasme en spelplezier stond bijna heel het seizoen in de top-3 van het klassement. De ploeg won geregeld met overtuigend verschil, maar wist ook vaak in spannende wedstrijden het laken naar zich toe te trekken. Ook in de beker liet Dynamics B van zich spreken, maar de mooiste overwinning werd behaald op het veld van toekomstig kampioen Aartselaar. Uiteindelijk werd het seizoen afgesloten op een vierde plaats.